Duits expressionisme

Ongeveer tegelijkertijd met de Franse Fauvisten waren er in Duitsland schilders, die net als de Fransen, felle kleuren gebruikten en de natuurlijke vormen wijzigden als ze dat nodig vonden om iets te benadrukken. Hun wijze van verbeelden werd sterk beïnvloed door hun gevoelens. Er waren twee groepen Duitse expressionistische schilders in Duitsland: “Die Brücke” en “Der blaue Reiter”. “Die Brücke” wilde een verbinding zijn tussen allerlei stromingen. Er werden onnatuurlijke felle kleuren gebruikt en men vond inspiratie in stammensculpturen uit Afrika en Japanse houtsneden. “Der blaue Reiter” is meer ingetogen en probeerde een link te leggen tussen de zichtbare wereld en de wereld van de geest.

Een van de leden was Vassily Kandinsky en hij wordt beschouwd als een van de eerste makers van het abstracte schilderij. Hij kwam tot die stap bij het zoeken naar de ware bron van de artistieke schepping.

Het Expressionisme is een moderne Europese kunststroming die in de jaren tussen 1905 en 1920 vooral in Duistland opkwam. Veel Duitse kunstenaars voelde zich aan het begin van de twintigste eeuw gemuilkorfd door de burgerlijke cultuur. Ze besloten in opstand te komen tegen het establishment. Niks werkelijkheid natuurgetrouw afbeelden; ze onttrokken zich aan alle artistieke conventies en zochten nieuwe vormen. Ze maken in hun schilderijen het perspectief platter, bouwden de onderwerpen op uit kleurvlakken, in intense onnatuurlijke kleuren, met grove vervormde vormen omzoomd door heftige contourlijnen. Het zijn vaak rauwe, emotionele en schokkende werken.

De belangrijkste voorloper van het Expressionisme was Vincent van Gogh (1853 – 1890). Van Gogh overdreef bewust natuurlijke verschijnselen om “uitdrukking te geven aan de verschrikkelijke emoties van de mens”. Hij wilde emotie uitdrukken met kleur. Alhoewel hij bij leven vrijwel onbekend was, werd zijn werk aan het begin van de twintigste eeuw steeds bekender. Naast Van Gogh waren Paul Gauguin (1848 – 1903) en Edvard Munch (1863 – 1944) van grote invloed op het Expressionisme.

Persch Art

Parklaan 15
3016 BA Rotterdam
T +31 (0)10 75 00 600

Contact

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplicht.

Persch Art

Parklaan 15
3016 BA Rotterdam
T +31 (0)10 75 00 600

Contact

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplicht.