Kunstenaar in de spotlights: Joost de Jonge

Wanneer is een kunstwerk nu echt af? Volgens Joost de Jonge, een veel geëxposeerde Nederlandse kunstenaar met internationale bekendheid, blijft het wikken en wegen wanneer je je penseel neerlegt en je het kunstwerk ook los kunt laten. Dit thema staat centraal in de tentoonstelling Voorlopig Voltooid, waar Joost de Jonge samen met kunstenaars Julius Stibbe en Anouk van Zwieten exposeert.

Het ontstaan van een kunstwerk is voor Joost de Jonge een logisch proces:  “Ik begin met schetsen, onnoemelijk veel, tot ik een leitmotiv heb. Als ik het leitmotiv heb, dan zet ik dit direct met een ondertekening/schildering op doek. Die werk ik dan eerst verder uit in acryl, tot ik met olieverf begin aan de verfijning van de aanzet in acrylverf. Deze stadia kunnen ook door elkaar lopen. Ik spaar ook wel eens een stuk wit, onbeschilderd canvas, uit, alsof ik een landschap aan het aquarelleren ben.” Door zijn vele studies in de schildertechniek van met name naakt, portret, landschap en stilleven heeft hij een goed idee hoe hij een verfhuid opbouwt en wat de zeggingskracht van het materiaal is.

Joost maakt al sinds zijn elfde stilleven foto’s en heeft sinds een jaar of tien zijn eigen schilderijen hieraan toegevoegd. Zijn kleurrijke kunstwerken springen direct in het oog. Hoe de kleur werkt is voor hem dan ook van essentieel belang, waarbij Cézanne een van zijn grootste voorbeelden is. “Het gaat om het ontstaan van een dynamiek van een constante wording, waarbij de kleuren zich continu aan elkaar meten. De onbevangen blik ontsluit iedere kijker weer zijn eigen ervaring en betekenis binnen dit kijkproces.”

Joost de Jonge toont zichtbaar tevreden en voldaan, als hij zijn abstracte, vrolijke schilderijen bekijkt in de karakteristieke ruimte in het Centraal Museum. Het blijft voor hem een bijzondere ervaring, ondanks dat het zeker niet zijn eerste expositie is. Eerder werden zijn werken al getoond in het AM-Gallery in Spanje, het Bill Lowe Gallery in Atlanta en Los Angeles, Aleander Salazar Fine Art in San Diego, Vromans Gallery in Friesland en in diverse galeries in Manhatten, Los Angeles en Genève. Daarnaast participeerde hij in vele duo- en groepstentoonstellingen en diverse kunstbeurzen in Milaan en Bologna. Hij volgde zijn opleiding aan de kunstacademie in Den Haag (KABK), ‘s- Hertogenbosch en Barcelona. Zijn BFA in de schilderkunst behaalde hij cum laude aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, gevolgd door een kunstenaarsresidentie aan de Fundacion Cultural Knecht-Drenth in Callosa d’en Sarria, Spanje.


(fotograaf: Alessa Joseph)

Trots is hij zeker op de vele exposities die hij wereldwijd heeft gehad, maar dat Jan Peter Balkenende onlangs een schilderij van hem namens hem de Nederlandse delegatie van de Oostenrijkse St. Georgs-Orden aan Zijne Keizerlijke Hoogheid Karl van Habsburg aanbood liet hem zeker ook niet koud.

De expositie Voorlopig Voltooid is te zien tot en met 14 februari 2021 in Expo10, Utrecht Lokaal en is samengesteld door Eva Burgering, conservator in opleiding. Zie ook: https://www.centraalmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/

Persch Art

Parklaan 15
3016 BA Rotterdam
T +31 (0)10 75 00 600

Contact

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplicht.

Persch Art

Parklaan 15
3016 BA Rotterdam
T +31 (0)10 75 00 600

Contact

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplicht.