Erich Wichman (Utrecht 1890 – Amsterdam 1929)

“Meester & Knecht” (1927)

Erich Wichmann is ongetwijfeld een van de meest interessante kunstenaars van de twintigste eeuw. Kunstzinnig, excentriek, maar ook een onhandelbare antiparlementair dwarsligger, republikein en later fascist. In de ‘Utrechtse kamers’ van het Centraal Museum is een mooie tentoonstelling over zijn korte, maar boeiende leven en werk ingericht. Erich Wichmann, vanaf 1910 zonder een tweede ‘n’, was in meerdere disciplines bijzonder getalenteerd. Hij was niet alleen een van de eerste abstracte schilders in ons land maar daarnaast ook dichter, schrijver en keramist. Als kind van Duitse ouders, zijn vader was sinds 18als geoloog werkzaam aan de Utrechtse universiteit, in Utrecht geboren.

Al in zijn adolescente jaren bleek hij onhandelbaar. Hij werd door zijn opvliegend karakter van alle (kost)scholen weggestuurd en zou zijn middelbare schoolopleiding nooit afmaken. Wichmann was een opvallende verschijning, hij had lang haar, droeg geruite broeken, had een hond die hem altijd vergezelde en een wandelstok. Naast kunstgeschiedenis kreeg hij ook interesse voor literatuur. Hij maakte kennis met andere literaire talenten als Adriaan Roland Holst. Hij ontplooide zich in meerdere artistieke richtingen. Hij publiceerde in een studentenblad en maakte kennis met verschillend nieuwe Europese (schilder) stromingen. Zijn antiburgerlijke temperament speelde op en dat richtte zich vooral op de stad Utrecht.

In 1913 exposeerde hij enkele schilderijen in Duitsland en daarna, steeds vaker, ook in Nederland. In 1915 keerde hij Utrecht zijn rug toe en verhuisde naar Amsterdam. Daar zocht en vond hij aansluiting met contemporaine avant-garde kunst-scene. In 1916 trouwde hij met Leni Kampfraath, zij kregen drie zonen. Van 1916 tot 1919 werkte hij als ontwerper van allerlei siervoorwerpen voor de Utrechtse zilverfabriek Van Kempen. Het leidde niet tot een groot succes. Hij voelde zich als kunstenaar een man in de marge en dat frustreerde hem. In 1924 keert hij terug naar Nederland om in 1925 naar Parijs af te reizen waar de inmiddels beroemde, Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes werd gehouden. De term Art Deco is ontleend aan deze expositie.

Artistieke houtsnede van Erich Wichmann getiteld ‘Heer en Knecht’ uit 1927. Gesigneerd met Erich Wichmann’s monogram ‘W’ en gedateerd ’27’ rechtsonder in het blok. Afgedrukt op Vélin papier.

Persch Art

Parklaan 15
3016 BA Rotterdam
T +31 (0)10 75 00 600

Contact

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplicht.

Persch Art

Parklaan 15
3016 BA Rotterdam
T +31 (0)10 75 00 600

Contact

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplicht.