Paul Citroen (Berlijn 1896 – Wassenaar 1983)

Adams’s & Eva’s (1971)

Paul Citroen was schilder, fotograaf, schrijver en leraar. Zijn vader, die uit Amsterdam kwam, had in Berlijn een bontzaak. Citroen beschreef het milieu waarin hij opgroeide als burgerlijk. In het gezin werd veel aandacht aan kunst en cultuur, vooral literatuur, geschonken. Reeds vroeg in zijn leven begin Citroen veel te tekenen. Dit werd door zijn ouders gestimuleerd. Citroen studeerde aan de Kunsthochschule te Berlijn. Na enige rijdt in een boekhandel te hebben gewerkt, werd Citroen door Herwart Walden, eigenaar van de beroemde galerie Der Sturm, benaderd om een kunstboekhandel op te zetten. Hij maakte hier ook kennis met de kopstuk ken van de Berlijnse DaDa beweging, waaronder george grosz, Walter Mehring en John Heartfield. Hij volgde een opleiding aan het bauhaus in Weimar toen hij 24 jaar oud was en kreeg er les van onder ander Paul Klee, Wassily Kandinsky en Johannes Itten. Vooral deze laatste had een diepgaande en blijvende invloed op hem. In deze tijd maakte Citroen zijn eerste fotocollages waarvan Metropolis, speciaal gemaakt voor een Bauhaus-tentoonstelling, uit 1923 de bekendste werd.

Gedurende een korte periode in zijn leven, van 1929 tot 1935, heeft hij intensief aan fotografie gedaan. De foto’s van Citroen worden gekenmerkt door een losse, ongedwongen stijl. Onmiskenbaar zijn hierin invloeden uit zijn Bauhaus-jaren en samenwerking met Blumenfeld aanwezig. In de fotografie miste hij echter de fysieke relatie met het materiaal die hij voelde als hij schilderde of tekende. In de periode 1937 tot 1960, met een onderbreking gedurende de oorlogsjaren, was Citroen docent aan de Haagse kunstacademie. Hij heeft een grote bijdrage geleverd tot vernieuwing van het tekenonderwijs.

Dit betreft een tekening uit een serie getekende portretten van mannen en vrouwen. De woordspeling Adams verwijst naar Amsterdam, waar hij de tekeningen maakte, gezeten te midden van de internationale menigte aan de voet van het Nationaal Monument op de Dam. Deze serie stond symbool voor de levenslange fascinatie van Paul Citroen voor het portret en de expressie van het individu. Vanaf de jaren zestig hield hij zich bijna exclusief bezig met dit genre.

Persch Art

Parklaan 15
3016 BA Rotterdam
T +31 (0)10 75 00 600

Contact

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplicht.

Persch Art

Parklaan 15
3016 BA Rotterdam
T +31 (0)10 75 00 600

Contact

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplicht.