Salvador Dalí (Figueras 1904 – 1989)
“La femme à tête fleurie” (1937)
Salvador Dalí, de beroemde kunstenaar uit Spanje, wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het surrealisme. Als kind was hij al buitengewoon geïnteresseerd in schilderkunst, Hij kreeg zijn eerste schilderlessen op tienjarige leeftijd van de impressionistisch werkende kunstenaar Ramón Pichet. Op zijn zeventiende gaat hij studeren aan de academie San Fernando in Madrid. In die stad raakt hij bevriend met de schrijver Frederico Garcia Lorca en de filmregisseur Luis Buñuel, waarmee hij later twee films zal maken (Een Andalusische hond uit 1929 en Het Gouden tijdperk uit 1931).
Later in zijn leven werkt Dalí ook samen met Alfred Hitchcock. Hij ontwerpt voor diens film Spellbound een droomscene. Tijdens zijn academietijd in Madrid raakt Dalí sterk beïnvloed door het werk van Giorgio de Chirico en zijn pittura metafysica.
In 1926 vertrekt Dalí naar Parijs, waar hij in contact komt met Picasso en André Breton, de leider van de surrealistische beweging. Zijn eerste surrealistische schilderij dateert van 1928. Op dat moment heeft de nog jonge kunstenaar overigens al vele stijlen succesvol uitgeprobeerd, waaronder de impressionistische en de futuristische stijl. Door bemiddeling van de eveneens Spaanse kunstenaar Joan Miró wordt Dalí toegelaten tot de surrealistische beweging rondom Breton. In zijn surrealistische werk combineert Dalí een naturalistische stijl met irrationele tamelijk bizarre thema’s.
In het werk van Salvador Dali’s “La femme à tête fleurie” zien we een vrouw in een verlaten en eindeloze omgeving die lijkt op een woestijnomgeving. Ze draagt een strak zittende trouwjurk van haar vrouw. Achter de vrouw staat de figuur van een knielende man. Maar de man ziet eruit alsof zijn schets in schets is. Het is een halfslachtig personage. In het werk zien we dat de lucht, die blauw zou moeten zijn, dezelfde (gele) kleur heeft als de grond. Dit werk betreft een latere officiële druk en komt met keurmerk van de Franse drukkerij.