“Stilleven met Echeveria in pot” (1908)
Beschrijving:
Hij kreeg in 1908 de kans van verzamelaars Richard Kisling en Gertrud Dübi-Müller, om Vincent van Gogh dieper te bestuderen na zijn bezoek aan de van Gogh-tentoonstelling in het Zürich Künstlerhaus. Een ‘geoefend’ oog ziet ook meteen de overeenkomstige kenmerken. Dit specifieke werk uit 1908 is in 1982 geveild geweest bij het gerenommeerde Zwitserse veilinghuis Kornfeld & Klipstein.
Kunstenaar: Cuno Amiet
Jaar: 1908
Formaat: 61 x 50cm
Categorie: Duits Expressionisme
Jaar: 1908
Formaat: 61 x 50cm
Categorie: Duits Expressionisme
Wanneer u interesse heeft in dit werk, kunt u contact opnemen met Sjoerd Schepman via sjoerd@persch-art.nl.
Cuno Amiet (Solothurn 1868 – Oschwand 1961)
Cuno Amiet werd geboren in Solothurn, Zwitserland, op 28 mei 1868 en wijdde zijn hele leven aan kunst. Na het afronden van zijn studie studeerde hij aan de Academie voor Schone Kunsten in München en vervolgde zijn opleiding met zijn vriend Giovanni Giacometti aan de Académie Julian in Parijs. In 1892 reisde hij naar het dorp Pont-Aven in Bretagne. Geïnspireerd door Paul Gauguin, Paul Sérusier, Roderic O’Conor, Paul Cézanne en Vincent van Gogh liet hij toon-op-toon academische schilderkunst vallen voor Divisionisme, waarbij hij kleur gebruikte als zijn belangrijkste uitdrukkingsmiddel. Toen Amiet in 1893 terugkeerde naar Zwitserland, ontmoette hij Ferdinand Hodler. Samen vormden ze de opkomst van Jugendstil in Zwitserland. In 1898 trouwde Amiet met dochter Anna Luder en ze vestigden zich in Oschwand, een dorp in Ober-Aargau in het kanton Bern. Ze bleven daar de rest van hun lange en gelukkige leven.
Op voorstel van Erich Heckel sloot Amiet zich in 1906 aan bij de groep expressionistische schilders die bekend staat als Die Brücke. Na de dood van Ferdinand Hodler in 1918 werd Amiet de toonaangevende schilder van Zwitserland en een culturele figuur die veel verder ging dan alleen degenen die geïnteresseerd waren in kunst. Oschwand, waar hij woonde en werkte, werd een ontmoetingsplaats voor de nationale en internationale kunstscene. De brand in het Glastpalast in München in 1931 kwam als een zware klap: 51 van zijn belangrijkste werken werden vernietigd. Amiet was niet ontmoedigd en probeerde de verliezen goed te maken met nieuwe werken. Cuno Amiet stierf in 1961 op 93-jarige leeftijd in Oschwand, waarbij hij een veelzijdig oeuvre achterliet.