Dirk Filarski

“Zwitsers landschap” (1912)

Beschrijving:

En-plein-air houtskooltekening uit 1912 door de veelzijdig kunstenaar Dirk Filarski van een berglandschap in Zwitserland. Gesigneerd met D.H.W. Filarski.

Kunstenaar: Dirk Filarski
Jaar: 1912
Formaat: 40 x 60cm
Categorie: Bergense school

Wanneer u interesse heeft in dit werk, kunt u contact opnemen met Sjoerd Schepman via sjoerd@persch-art.nl.

Dirk Filarski (Amsterdam 1885 – Zeist 1964)

Dirk Herman Willem Filarski werd in 1885 in Amsterdam geboren. Hij overleed in 1964 in Zeist. Hij woonde en werkte o.a. in Amsterdam, Bergen, Norderney, Osnabruck, Parijs, Lugano, Italië, Noorwegen, Frankrijk en Schoorl. Filarski was een leerling van de Quelliniusschool en van de Kunstnijverheidsschool te Amsterdam. Hij werkte samen met Arnout Colnot, Dirk Smorenberg, J. Raedecker en anderen. Schilderde, tekende, etste, aquarelleerde en lithografeerde landschappen, stadsgezichten, bloemen en stillevens. Hij was een impressionist met een bijzonder koloriet. Filarski een gerenommeerd vertegenwoordiger van de Bergense school, was een veelzijdige kunstenaar en van de oude stempel, want hij schilderde, aquarelleerde, tekende, etste, lithografeerde en vervaardigde hout- en linoleumsneden. Hij nam actief deel aan meer dan driehonderd exposities en oogstte zowel bijtende kritiek als wierookwolken van waardering. Het laatste kwam onder meer tot uitdrukking in onderscheidingen, medailles en ere-tentoonstellingen.

Zijn werk stond in de belangstelling van musea en particuliere verzamelaars in binnen- en buitenland. En eigenlijk is er nog niets veranderd, want als er een Filarski op de markt komt, is de belangstelling onverminderd groot. Dat werd mede in de hand gewerkt omdat Filarski altijd signeerde met D.H.W. Filarski of Filarski. De kunstenaar had geen rustige natuur, verbondenheid met één plek en steeds dezelfde mensen was voor hem een kwelling. Hij voelde een innerlijke noodzaak tot voortdurende verandering van omgeving. Filarski reisde continu tussen Nederland, met Bergen als uitvalsbasis, Zwitserland, Italië, Duitsland en Frankrijk. In Zwitserland werden de bergen in brede lijnen en kleurbanen op het doek gezet. Landschappen en bloemstillevens waren favoriete onderwerpen.

In Bergen schilderde hij donkere krachtige, expressionistische bosgezichten. Hoewel bekend als schilder van de Bergense School, is zijn vroege werk licht en kleurrijk en na de Bergense periode keren stevige kleuren terug in zijn schilderijen. In zijn expressie was hij een eigentijds schilder die tegelijkertijd de Nederlandse traditie van Van Gogh en Toorop trouw bleef.

Persch Art

Parklaan 15
3016 BA Rotterdam
T +31 (0)10 75 00 600

Contact

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplicht.

Persch Art

Parklaan 15
3016 BA Rotterdam
T +31 (0)10 75 00 600

Contact

Velden die gemarkeerd zijn met een * zijn verplicht.