“Pont Neuf, Parijs” (1912)
Beschrijving:
Jules de Bruycker heeft op een prachtige manier, de armoede en de misère in de vroege jaren van de twintigste eeuw in de metropool, die wij kennen als de ‘de stad van de liefde’, weergegeven. De ets is in potlood genummerd en gesigneerd door de kunstenaar.
Kunstenaar: Jules de Bruycker
Jaar: 1912
Formaat: 67,5 x 75,5cm
Categorie: De Vlaamse etsers
Jaar: 1912
Formaat: 67,5 x 75,5cm
Categorie: De Vlaamse etsers
Wanneer u interesse heeft in dit werk, kunt u contact opnemen met Sjoerd Schepman via sjoerd@persch-art.nl.
Jules de Bruycker (1870-1945)
Jules De Bruycker (1870-1945) wordt net als James Ensor gerekend tot de belangrijkste Vlaamse etsers.
Het oude Gent en vooral de Sint-Niklaaskerk was zijn voornaamste inspiratiebron. In deze kerk werd in 2008 een tentoonstelling van zijn werken georganiseerd.
Hij werd professor aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij werkte een tijdlang in hetzelfde atelier als Charles-René Callewaert. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij te Londen en hij verwierf er wereldfaam met zijn oorlogsprenten. Typisch voor zijn kunst zijn uitbeeldingen van oude volkstypes, terwijl zijn merkwaardige kathedralen (Rouen, Amiens, Antwerpen) opzien baarden. Via volksscènes te Parijs, Brussel en Antwerpen tekenende hij virtuoos het alledaagse, vaak armoedige leven.
De Pont Neuf (Nederlands: Nieuwe Brug) is een brug over de Seine in Parijs, aan de westpunt van het Île de la Cité.
De Pont Neuf is, ondanks zijn naam, de oudste brug van Parijs. Hij werd tussen 1578 en 1607 gebouwd naar een ontwerp van Jean Baptiste Androuet du Cerceau. Koning Hendrik III legde in 1578 de eerste steen en koning Hendrik IV, die de brug zijn naam gaf en wiens standbeeld midden op de brug staat, wijdde de brug in 1607 in. Met 238 meter is de Pont Neuf de op drie na langste brug van Parijs. De brug heeft twaalf rondbogen en bestaat uit twee delen, een deel bestaande uit vijf bogen dat de linkeroever verbindt met het Île de la Cité, en een deel van zeven bogen dat het eiland verbindt met de rechteroever van de Seine.