“Portret van een Friese notabele” (1908)
Beschrijving:
Dit werk van Piet Zwart uit 1908 betreft waarschijnlijk een portret van de directeur van de Industrie- en Huishoudschool voor Meisjes te Leeuwarden. In dat jaartal gaf Zwart les aan deze school. Het betreft een lithografie, die later met de hand is ingekleurd.
Kunstenaar: Piet Zwart
Jaar: 1908
Formaat: 66 x 46cm
Categorie: Portret
Jaar: 1908
Formaat: 66 x 46cm
Categorie: Portret
Wanneer u interesse heeft in dit werk, kunt u contact opnemen met Sjoerd Schepman via sjoerd@persch-art.nl.
Piet Zwart (Zaandijk 1885 – Wassenaar 1977)
Piet Zwart werd geboren in Zaandijk en volgde van 1902 tot 1907 in Amsterdam de Rijksschool voor kunstnijverheid waar hij uiteenlopende lessen volgde op de afdelingen tekenen en schilderen, bouwkunst en toegepaste kunst. Vanaf 1908 gaf Zwart enkele jaren teken- en kunstgeschiedenis lessen aan de Industrie- en Huishoudschool te Leeuwarden.
In 1913 keerde hij terug naar de Randstad en vestigde zich in Voorburg. Hij studeerde in 1913-1914 nog een jaar aan de TH in Delft. Piet Zwart werd opgeleid als kunstnijveraar in de beste tradities van de Engelse Arts & Crafts en de Gemeenschapskunst, zoals die omstreeks 1900 in Nederland tot bloei waren gekomen. Tijdens WW1 werkte Zwart aan diverse kunstnijverheidsprojecten zoals woninginterieurs en ontwerpen voor stoffen en behang. Ook maakte hij decoratieve ontwerpen voor geborduurde kleden, theemutsen en kinderkleding. De sociale omwentelingen na de oorlog en de nieuwe artistieke ideeën van de avant garde brachten andere opvattingen over de taak van de kunstenaar en betekenden voor Zwart een ingrijpende heroriëntering. Ambachtelijke, traditionele vormgeving was vanaf toen voor hem een gepasseerd station en alles stond in het licht van vernieuwing en een sobere, functionele stijl.
Met Piet Zwart werd afscheid genomen van de Art Nouveau-beweging. De consequentie van het radicaal socialistische gedachtegoed dat Zwart na de eerst wereldoorlog omarmde, betekende dat hij afscheid nam van de kostbare kunstnijverheid en zich toelegde op industrieel te vervaardigen ontwerpen. Hij voelde zich in eerste instantie sterk aangetrokken tot de radicale ideeën van Theo van Doesburg en De Stijl, waar een abstracte utopische wereld werd gepropageerd. De ijdele Zwart wenste zich niet volledig aan De Stijl over te geven, al zijn sommige van zijn beste ontwerpen zoals de niet uitgevoerde beursstand voor Bruynzeel uit 1921 ondenkbaar zonder het werk van Gerrit Thomas Rietveld. Met zijn nieuwe moderne ideeën was hij wel een van de eersten, die een belangrijk docentschap bekleedde. Hij was van 1919 tot 1933 docent aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen.