“Porpianong Kulotyolo” (1950’s)
Beschrijving:
Een origineel beeld van de beroemde Senufo-neushoornvogelfiguur met ingewikkelde geometrische ontwerpen die in het oppervlak zijn uitgehouwen. De Senufo zijn de grootste cultuur in Ivoorkust en een van de meest productieve kunstproducerende groepen in heel Afrika. Neushoornvogelfiguren, Setien of Porpianong genaamd, worden gebruikt in verschillende ceremonies van de vele geheime genootschappen van de Senufo, voornamelijk de ‘Poro’. De Poro is wijdverspreid langs de noord-centrale kust van West-Afrika en vervult zowel sociale als gerechtelijke functies in dorpen waar hij wordt waargenomen. Een symbool van vruchtbaarheid en de oude vooroudercultus, de neushoornvogel was de mythologische grondlegger van het Senufo-volk. Hermafroditisch van aard, de lange snavel van de vogels raakt meestal de buik, een symbool van vruchtbaarheid en het voortdurende geluk van het dorp. Deze vruchtbaar uitziende vrouw(kulotyolo) die de neushoornvogel(porpianong) op haar hoofd en op armlengte lijkt te dragen, echoot ook direct een oud ritueel van de Senufo stam uit Ivoorkust: “de vogel opheffen”, het einde markerend van een inwijdingsfase, beschreven bij verschillende gelegenheden, waarbij de jonge ingewijden een grote sculptuur van een vogel op hun hoofd moesten dragen die hen herinnerde aan hun morele verplichtingen jegens de gemeenschap.
Kunstenaar: Senufo
Jaar: 1950's
Formaat: 163 cm
Categorie: Afrikaanse kunst
Jaar: 1950's
Formaat: 163 cm
Categorie: Afrikaanse kunst
Wanneer u interesse heeft in dit werk, kunt u contact opnemen met Sjoerd Schepman via sjoerd@persch-art.nl.
Senufo stam Ivoorkust
Alle Senufo-kunst wordt gemaakt door gespecialiseerde ambachtslieden, waardoor regionale stilistische verschillen kunnen worden verkleind. Figuren die de voorouders voorstellen, komen veel voor, evenals koperen miniaturen en kleine beelden die bij waarzeggerij worden gebruikt. Er zijn verschillende soorten maskers die door de Poro-samenleving worden gebruikt. De Senufo bestaan uit een aantal diverse subgroepen die in de 15e en 16e eeuw vanuit het noorden naar hun huidige locatie migreerden. In tegenstelling tot hun buren in het noorden, zijn ze relatief beschut gebleven tegen indringende culturen, waaronder de Songhai en Hausa. Hoewel ze zeker kennis hebben geleend van hun buren, hoefden ze niet bang te zijn voor voortdurende aanvallen en sociale onrust.
Er zijn vier samenlevingen die de acties van individuen onderwijzen en besturen. Het zijn Poro, Sandogo, Wambele (“de tovenaarsvereniging”) en Tyekpa, die alleen onder de Fodonon voorkomt. Er zijn een aantal gerespecteerde voorouders en natuurgeesten onder de Senufo. Maleeo en Kolotyolo (“Oude Moeder” en “Schepper God”) vertegenwoordigen een dualistische godheid. Kolotyolo is niet benaderbaar en alleen te bereiken via Yiriigifolo of Nyehene. In de regio Kufulo wordt Maleeo vertegenwoordigd door de heilige trommels waarvoor alle dieven en moordenaars worden berecht.
De Poro-vereniging is voornamelijk gereserveerd voor mannen, hoewel jonge meisjes en postmenopauzale vrouwen mogen toetreden. De belangrijkste functie van Poro is het garanderen van een goede relatie tussen de levende wereld en de voorouders. Nerejao is een voorouder die wordt erkend als het ware hoofd van de Poro-samenleving. Waarzeggerij, die wordt beheerst door de Sandogo-samenleving, is ook een belangrijk onderdeel van de Senufo-religie. Hoewel Sandogo meestal wordt beschouwd als een vrouwenvereniging, mogen mannen die tot het beroep worden geroepen en via de matrilineaire lijn erven, waarzeggers worden.