“Kinderhoofdje” (1906)
Beschrijving:
Dit prachtige beeld van Tjipke Visser is een vroeg werk uit 1906 in coromandelhout. Het beeld is een prachtig voorbeeld van de vaardigheid van Visser. Voorzien van het monogram van Tjipke Visser.
Kunstenaar: Tjipke Visser
Jaar: 1906
Formaat: 28cm
Categorie: Bergense school
Jaar: 1906
Formaat: 28cm
Categorie: Bergense school
Wanneer u interesse heeft in dit werk, kunt u contact opnemen met Sjoerd Schepman via sjoerd@persch-art.nl.
Tjipke Visser (Workum 1876 – Bergen 1955)
Visser, zoon van de houthandelaar Tjebbe Visser en Wiepkje Hiemstra, volgde eerst de opleidingen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers en aan de Rijksnormaalschool voor Kunstnijverheid te Amsterdam en vervolgens de opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten eveneens te Amsterdam. Hij was een leerling van Jan Derk Huibers en Ludwig Jünger. Na tien jaar in Amsterdam te hebben gewerkt vestigde hij zich in 1907 in het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp Bergen. Hij was daarmee een van de eerste kunstenaars, die Bergen ontdekte als inspirerende plek om te werken. Steeds meer kunstenaars zouden zijn voorbeeld volgen. Zij vormden de zogenaamde Bergense School.
Een deel van Vissers werk bestaat uit dierenfiguren, waarvoor hij zich liet inspireren in Artis. Daarnaast maakte hij diverse beelden van publieke persoonlijkheden, bijvoorbeeld in Amsterdam beelden van Abraham Kuyper en Carel Steven Adama van Scheltema en in Leeuwarderadeel van Pieter Jelles Troelstra. In de gemeente Bergen staan twee door hem gemaakte monumenten ter ere van het burgemeestersechtpaar Jacob van Reenen (in Bergen) en Marie Amalie Dorothea Völter (in Bergen aan Zee). Ook in zijn geboorteplaats Workum bevinden zich diverse van zijn kunstwerken, onder andere beeldhouwwerk en houtsnijwerk in de plaatselijke Sint Gertrudiskerk. Hij was ook boekbandontwerper met onder andere twee fraaie banden voor werken van Louis Couperus: in 1923 het omslag voor de roman Oostwaarts en in 1925 voor het reisverslag Nippon.
De dochter van Visser uit zijn eerste huwelijk met Maria Hoeben, Marijcke Visser (1915-1999), werd evenals haar vader beeldend kunstenaar. Zij was beeldhouwster en edelsmid. Visser overleed in 1955 op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bergen.