Rijk worden met kunst?
Het lijkt een fantasie, die vergelijkbaar is met het winnen van de loterij. Dat schilderij dat je voor een tientje in een antiekwinkel hebt gespot, blijkt duizenden waard te zijn, of het lelijke schilderij dat je grootmoeder je cadeau heeft gedaan en sindsdien in een kast verstopt zit, is eigenlijk een hoop geld waard.
Voor in ieder geval één investeerder is die droom uitgekomen. Een schilderij van Christus dat vermoedelijk door Leonardo da Vinci is geschilderd, is zojuist verkocht voor een recordbedrag van $ 450 miljoen (£ 341 miljoen). Iets minder dan 60 jaar geleden werd hetzelfde schilderij, toen algemeen beschouwd als het werk van een volgeling van Leonardo en niet het werk van Leonardo zelf, op een veiling verkocht voor slechts £ 45. Zelfs als we rekening houden met de inflatie, is dat een behoorlijk dramatisch rendement op uw investering. ‘Da Vinci-kunstwerk’ wordt verkocht voor een record van $ 450 miljoen.
Dus is investeren in schilderijen een goede manier om snel rijk te worden? En hoe moet je investeren in kunst?
Kunst is een lange termijn investering “Het levert geen inkomen of inkomsten op”. “Wat je terugkrijgt, is uitsluitend gebaseerd op vraag en aanbod en er zijn grote bewegingen naar boven of naar beneden als er veranderingen zijn in de economische omgeving of als bepaalde werken of kunstenaars in of uit de mode raken.”
Een uitzondering, zegt hij, is voor zeer vermogende mensen die een groot aantal investeringen hebben en ervoor moeten zorgen dat ze niet te afhankelijk zijn van een bepaalde sector. Omdat kunst geen correlatie heeft met de aandelenmarkt, betekent dit dat schilderijen in waarde kunnen stijgen, zelfs als de markt crasht, waardoor het een goede diversificatie is voor een beleggingsportefeuille.
Kunst is geen gereguleerde investering, dus als er iets misgaat – een kunstwerk blijkt bijvoorbeeld fraude te zijn – dan staan investeerders er alleen voor en kunnen ze niet voor enige vergoeding terugvallen op regelgeving. Dus laat je goed adviseren door een partij, die niet alleen het werk van de kunstenaar goed kent, maar ook goed bekend is met de huidige markt voor de kunstenaar.
“Wat je krijgt is een inactieve asset, die ongereguleerd en illiquide is, met potentieel hoge kosten, volatiele prestaties en dat geen directe inkomsten oplevert.” Waarom dan toch investeren in kunst ?
Een recent academisch onderzoek, gebaseerd op gegevens van 1,2 miljoen veilinghuizen van schilderijen, tekeningen en prenten, concludeerde dat kunst tussen 1957 en 2007 in waarde met een bescheiden 3,97% per jaar wordt gewaardeerd, uitgedrukt in reële Amerikaanse dollars. Gezien de huidige omgeving van lage rentetarieven is dat natuurlijk nog steeds een beter rendement dan veel spaarrekeningen u opleveren.
Adriano Picinati di Torcello, coördinator kunst en financiën van Deloitte, zegt dat schilderijen ook als aantrekkelijke investeringen worden gezien, omdat het heel duidelijk is wat u koopt. Maar er is ook een secundair rendement en dat is het genot dat u en uw vrienden en familie ervaren tijdens een bezoek. Goede kunst wordt meer waard, terwijl het aan uw muur hangt of in uw collectie zit. Maar daarvoor is professioneel advies een must.
Deloittes recente rapport over de sector gaf aan dat na een daling van de wereldwijde kunstmarkt in 2016, de veilingverkopen zich herstelden in de eerste zes maanden van 2017. In de jaren 2018 en 2019 was er weer een opleving te zien en werden er weer recordverkopen gedaan.
De heer Picinati di Torcello zegt dat een deel hiervan wordt aangedreven door het verlangen van investeerders naar “echte activa”. Hij zegt dat, omdat veel investeerders in de financiële crisis geld verloren door te investeren in producten die ze niet begrepen, ze teruggaan naar zaken als kunst.
“Rijke klanten geven een steeds groter deel van hun vermogen uit aan kunst en verzamelobjecten”, zegt hij.
Toch hoef je niet per se superrijk te zijn om in kunst te investeren.